Onderzoek


Marktcijfers

Het onderzoek is opgesplitst in investeringen door participatiemaatschappijen, desinvesteringen (doorgaans verkopen) en nieuwe fondsen die geworven worden bij beleggers. Er worden soms meerdere investeringen per bedrijf gedaan. Bijvoorbeeld in venture capital is het erg gebruikelijk in een syndicaat te investeren. In private equity komen vervolginvesteringen voor. Vandaar het onderscheid tussen bedrijven en investeringen in enkele tabellen.

Informatie over de respons en methode van dataverzameling is te vinden onder methodiek.

Achterliggende databestanden en oudere publicaties zijn te vinden in de sectie archief.


Marktonderzoek 2020

Participatiemaatschappijen (private equity en venture capital) investeerden ondanks corona in 2020 volop in Nederlandse bedrijven en worven nieuwe fondsen. Dat laat het jaarlijkse marktonderzoek van de NVP in samenwerking met PwC en internationale partners zien.

  • € 6,7 miljard geïnvesteerd in 180 buy-outs en groeiende bedrijven. Vergelijkbaar met 2019;
  • € 900 miljoen geïnvesteerd in 300 Nederlandse startups en scale-ups, waarbij opviel dat het gemiddelde bedrag per bedrijf 1,5 x zo groot was als in 2019;
  • Participatiemaatschappijen hebben doorgeïnvesteerd in bedrijven die zij al in portefeuille hadden en hen daarmee door de crisis geholpen. Maar er is ook in nieuwe bedrijven geïnvesteerd;
  • Participatiemaatschappijen haalden € 6,9 miljard aan nieuw kapitaal op bij beleggers.
  • Vanwege de nieuwe geworven fondsen verwachten we dat participatiemaatschappijen komende jaren een belangrijke rol zullen spelen in het economisch herstel. Een recente inventarisatie van VNO-NCW leert dat Nederlandse bedrijven tot 2025 € 47 miljard minder zullen investeren. Participatiemaatschappijen kunnen deel zijn van de oplossing.
  • De steunpakketten van de overheid hebben ervoor gezorgd dat ondernemers en investeerders vertrouwen hielden; zelfs als ze geen gebruik maakten van de regelingen.

Tjarda Molenaar, directeur NVP: “Participatiemaatschappijen hebben hun kracht laten zien afgelopen jaar. Hun belang zal het komende post-coronajaar, als we ons uit de crisis moeten investeren, nog duidelijker blijken.”

Lees hier meer.