Maatschappelijk belang

Private equity en venture capital aan het werk in Nederland

Werkgelegenheid
Private equity en venture capital zijn een hoeksteen van de Europese economie die aanwezig zijn in elke regio en elke belangrijke bedrijfssector op het continent. Van start-ups in technologie en biowetenschappen tot kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) en grote consumentgerichte multinationals, private equity- en venture capitalbedrijven ondersteunen miljoenen hoogwaardige banen die welvaart en groei stimuleren. Private equity en venture capital ondersteunen 9,9 miljoen banen in Europese bedrijven, waardoor het een belangrijke werkgever is in de meeste sectoren.

In totaal hebben momenteel 2.152 Nederlandse bedrijven private equity- of venture capital-ondersteuning, waarvan er 1.572 sinds 2016 een investering hebben ontvangen en nog steeds in portefeuille zijn. De werkgelegenheidsgegevens zijn gebaseerd op een extrapolatie van een steekproef van 912 portefeuillebedrijven.

Banencreatie
Private equity en venture capital bouwen succesvolle bedrijven op. Succesvolle bedrijven investeren meer in groei. En groei leidt tot banencreatie. Tijdens een tumultueuze periode slaagden vooral venture capitalists erin om het personeelsbestand in hun portefeuillebedrijven aanzienlijk te laten groeien: +1.924 (+7,6%).

Bewezen economische bijdrage
In Nederland is 6,7% van de totale beroepsbevolking werkzaam bij een private equity of venture capital gesteund bedrijf. Door venture capital gesteunde bedrijven helpen Nederland op het snijvlak van innovatie te blijven. Private equity helpt Nederlandse (mkb-)bedrijven naar het volgende niveau in weerbaarheid en concurrentievermogen. Sinds 2007 ontvingen Nederlandse bedrijven €63,4 miljard uit private equity en venture capital fondsen.

Bekijk ons volledige factsheet hier of bekijk het hele Engelstalige 'Private Equity at Work'.