Desinvesteringen

Alle gepresenteerde cijfers zijn zogenoemde markt-analyses, oftewel desinvesteringen in Nederlandse bedrijven door binnen- of buitenlandse participatiemaatschappijen.

Desinvesteringen omvatten zowel verkopen als afschrijvingen / faillissementen en terugbetalingen van leningen. Alle bedragen zijn tegen kostprijs en zeggen niets over rendement.

Er worden soms meerdere investeringen per bedrijf gedaan. Bijvoorbeeld in venture capital is het erg gebruikelijk in een syndicaat te investeren. In private equity komen vervolginvesteringen voor. Vandaar het onderscheid bedrijven en investeringen in enkele tabellen.


Ga direct naar: ▻ Methoden ▻ Herkomst participatiemaatschappij


Methoden van desinvestering

Een participatiemaatschappij heeft in de regel 5 tot 7 jaar een onderneming in portefeuille. Ergens in deze periode wordt een verkoop van het bedrijf gerealiseerd zodat de participatiemaatschappij rendement voor zijn achterliggende beleggers kan behalen.

 
 
 

 


Desinvestering naar herkomst participatiemaatschappij

Buitenlandse partijen zijn vaker actief zijn in de grotere transacties, daarom hebben zij relatief weinig bedrijven verkocht of anders gedesinvesteerd, maar is dat voor een relatief hoog bedrag tegen kostprijs geweest.