Participatiemaatschappijen investeren door

Participatiemaatschappijen (private equity en venture capital) investeerden ondanks corona in 2020 volop in Nederlandse bedrijven en worven nieuwe fondsen. Dat laat het jaarlijkse marktonderzoek van de NVP in samenwerking met PwC en internationale partners zien.

Tjarda Molenaar, directeur NVP: “participatiemaatschappijen hebben hun kracht laten zien afgelopen jaar. Hun belang zal het komende post-coronajaar, als we ons uit de crisis moeten investeren, nog duidelijker blijken.”

  • € 6,7 miljard geïnvesteerd in 180 buy-outs en groeiende bedrijven. Vergelijkbaar met 2019;
  • € 900 miljoen geïnvesteerd in 300 Nederlandse startups en scale-ups, waarbij opviel dat het gemiddelde bedrag per bedrijf 1,5 x zo groot was als in 2019;
  • Participatiemaatschappijen hebben doorgeïnvesteerd in bedrijven die zij al in portefeuille hadden en hen daarmee door de crisis geholpen. Maar er is ook in nieuwe bedrijven geïnvesteerd;
  • Participatiemaatschappijen haalden € 6,9 miljard aan nieuw kapitaal op bij beleggers.
  • Vanwege de nieuwe geworven fondsen verwachten we dat participatiemaatschappijen komende jaren een belangrijke rol zullen spelen in het economisch herstel. Een recente inventarisatie van VNO-NCW leert dat Nederlandse bedrijven tot 2025 € 47 miljard minder zullen investeren. Participatiemaatschappijen kunnen deel zijn van de oplossing.
  • De steunpakketten van de overheid hebben ervoor gezorgd dat ondernemers en investeerders vertrouwen hielden; zelfs als ze geen gebruik maakten van de regelingen.

De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) is de branchevereniging van private equity en venture capital in Nederland. Via private equity wordt in volwassen niet-beursgenoteerde ondernemingen geïnvesteerd, via venture capital in jonge snelgroeiende ondernemingen (startups en scale-ups). Jaarlijks publiceert zij een marktonderzoek in samenwerking met PwC en haar internationale partners.

Ga direct naar: ▻ Alle marktcijfers ▻ Persbericht private equity ▻ Persbericht venture capital


Persbericht Private Equity Marktonderzoek NVP - Private equity investeert in 2020 door, ondanks de coronacrisis (PDF)
Persbericht Venture Capital Marktonderzoek NVP - Venture capital uit binnen- en buitenland blijft in 2020 investeren in Nederlandse groeibedrijven (PDF)

Tags: persbericht
2021-05-03 11:23:07