Zorg

EY deed in opdracht van de minister van VWS onderzoek naar verschillende aspecten van private equity in de zorg. Hierbij werd gekeken naar het aantal private equity partijen in de zorg, de omvang van het aandeel private equity en naar welke impact zij hebben op de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg.

In het onderzoek kan worden gelezen dat er in totaal 35 private equity partijen zijn geïdentificeerd die actief zijn in zorginstellingen die direct of indirect zorg leveren die valt onder de Zorgverzekeringswet en/of de Wet langdurige zorg. Hiervan zijn 11 partijen actief in de mondzorg, 8 partijen in de medisch specialistische zorg en 7 in de VVT-sector.

In het onderzoek kan worden gelezen dat de indicatieve omvang van private equity in termen van de wettelijke geldstromen c.a. 3,75% is voor de medisch specialistische zorg, c.a. 2,20% is van de geestelijke gezondheidszorg, <1% is in de huisartsenzorg, 20 tot 25% is in de kraamzorg, 4 tot 10% is in de Paramedische zorg en 19 tot 26% is in de mondzorg. Zie het onderzoek voor meer cijfers.

De onderzoekers concludeerden tot slot dat er op de onderzochte indicatoren kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg geen aantoonbare verschillen zijn tussen zorginstellingen met PE-participatie en die zonder PE-participatie.