Persbericht: Private equity investeert in 2020 door, ondanks de coronacrisis

Bekijk alle data en grafieken van het onderzoek op: https://nvp.nl/onderzoek/over/marktcijfers/

Private equity investeert in 2020 door, ondanks de coronacrisis:

€6,7 miljard uit binnen- en buitenland in 179 Nederlandse bedrijven, waarvan:

  • €5,8 miljard in 88 buyouts,
  • €803 miljoen aan groeikapitaal in 78 bedrijven,
  • Aantal verkopen[1] van voormalige buyouts met 39 historisch laag.

Dit is een stijging ten opzichte van 2019 toen er in totaal €6,3 miljard in 207 bedrijven werd geïnvesteerd. Daarvan ging €5,2 miljard naar 106 buyouts, en €791 miljoen aan groeikapitaal naar 92 bedrijven. In 2019 werden 50 bedrijven met een private equity partij als aandeelhouder verkocht of anderszins van de hand gedaan. Alleen in 2009 was dit lager met 25. 

Tjarda Molenaar, directeur NVP: “Het zal niemand verbazen dat 2020 een zeer onstuimig jaar was. In de data zijn dan ook duidelijk verschillende aan corona gerelateerde periodes te ontdekken. Het jaar was een soort drieluik. Voor de lockdown zien we een voortzetting van de markt zoals die was in 2019. In het tweede kwartaal is alle aandacht gevestigd op het gezond houden van de bedrijven waarin onze leden aandeelhouder zijn. Dit doen zij door management teams ondersteuning te bieden, financiering aan te passen en waar nodig bij te storten, en operationeel in de onderneming bij te springen. Vanaf het derde kwartaal zien we dat de aandacht weer verschuift naar nieuwe investeringen. In de periode na corona zal private equity, en het model van betrokken aandeelhouderschap dat daarbij hoort, van grote waarde zijn voor het herstel”.

Enkele in het oog springende transacties in 2020:

  • De herfinanciering van winkelbedrijf Action door o.a. 3i in januari;
  • De koop van kinderopvang Kids Foundation door Waterland en Onex van Navitas in januari;  
  • Ovenproducent Euramax door Parcom in februari;
  • De vakantieparken van Roompot door KKR van Pai Partners in september;
  • Bedrijf voor binnenklimaattechnologie HC Group door Gilde Equity Management in September;
  • Online veilingplaats Catawiki door Permira van o.a. de NOM in december.

Ruim nieuw kapitaal voor toekomstige investeringen

Nederlandse private equity partijen hebben voor €5,2 miljard aan nieuw kapitaal opgehaald bij (institutionele) beleggers. Enkele grote Nederlandse partijen haalden in 2020 nieuwe fondsen op, denk aan Waterland, Gilde Buyout Partners, Parcom, Bencis en Levine Leichtman Capital Europe. Maar ook fondsen gericht op de MKB+-markt zoals Main Capital Partners, Holland Capital en Committed Capital hebben een succesvol jaar voor fondsenwerving achter de rug. Over een periode van 3 tot 5 jaar wordt dat geïnvesteerd in bedrijven in binnen- en buitenland. In 2019 werd er nog €3,1 miljard bij beleggers opgehaald. Meer dan 80% van het nieuw opgehaalde kapitaal komt van buitenlandse beleggers.

Felix Zwart, hoofd onderzoek NVP: “Fondsenwervingsprocessen zijn langdurige processen, die goed online voortgezet konden worden. Het helpt daarbij dat veel Nederlandse private equity fondsmanagers al een lange staat van dienst hebben, en dat de relatie met hun (buitenlandse) beleggers daarmee ook al jaren teruggaat.  Daarnaast zien we over het algemeen dat institutionele beleggers, maar ook vermogende particulieren en family offices erg geïnteresseerd blijven in private equity, naast hun beleggingen op de beurs. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in het toenemende aantal intermediairs dat beleggen in private equity fondsen voor kleinere beleggers mogelijk maakt”.

Persbericht Private Equity Marktonderzoek NVP - Private equity investeert in 2020 door, ondanks de coronacrisis (PDF)

[1] Verkopen worden tegen kostprijs geregistreerd. De waarde van deze 39 verkopen van bedrijven waar ooit een buyout in plaatsvond zegt daarom niets over rendement.

Tags:
2021-05-03 17:11:55