NVP ESG maand

Duurzaamheidsaspecten spelen een steeds belangrijkere rol bij de selectie en het beheer van bedrijven. Een in de investeringswereld veelgebruikte term voor duurzaamheid is ‘ESG’ (Environmental, Social & Governance). ESG staat voor het zoeken naar een balans tussen financieel economische resultaten, transparantie, sociale belangen en het milieu. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een goede balans leidt tot betere resultaten voor zowel het bedrijf, de investeerders als de samenleving.

De leden van de NVP zijn de afgelopen jaren een steeds grotere rol in de economie gaan spelen. Die rol brengt een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich mee. Dat betekent dat participatiemaatschappijen steeds meer rekening houden met duurzaamheid in hun investeringsselectie en bij het beheer van hun bedrijven. Gedegen management van ESG issues is van groeiend belang.

In het kader hiervan organiseert de NVP in juni de ESG maand. Aan de hand van vier webinars en diverse interviews nemen we jullie mee in onderwerpen als impact reporting, ESG KPI’s, tax transparency en waardecreatie.

Webinars

Webinar 3 juni 16:00-17:00
Webinar: ESG als driver voor waardecreatie Meld je hier aan
Tijdens dit webinar gaat Joukje Janssen (PwC) in op de bevindingen uit haar wereldwijde tweejaarlijkse enquête onder LP- en GP-beleggers over Responsible Investment. Hoe managen zij de belangrijkste ESG risico's en kansen, en wat zijn de opkomende trends ten aanzien van verantwoord investeren? Daarna discussieert een panel van NVP leden over hoe ESG wordt verankerd in hun investeringsstrategie en in de uitvoering.

Webinar 10 juni 16:00-17:00
Webinar: ESG KPI’s en Capital Call Financing Meld je hier aan
Op 11 mei organiseerde de NVP een webinar ‘Introductie Capital Call Financing’. Het webinar ESG KPI’s en Capital Call Financing bouwt daar op voort. Marco Frikkee (KPMG) zal een korte ‘sustainable finance’-update geven waarna Maarten Biermans (Rabobank) en Danielle Landesz Campen (KPMG) in discussie gaan over de rol van banken en de rol van assurance bij ESG. Zij leggen o.a. het theoretische concept van ‘ESG KPI’s en Capital Call Financing’ uit, duiden hoe KPI setting werkt, gaan in op het veranderende landschap en duiken in actuele trends. Namens de Responsible Investment committee zal Titus Schurink optreden als moderator.  

Webinar 24 juni 16:00-17:00
Webinar: Opportunities in ESG and impact reporting Meld je hier aan
In this Webinar, Ebel Kemeling (MJ Hudson) will discuss the opportunities that ESG and impact reporting presents for private equity firms. He will share his experiences on fund positioning, on the expectations of both the market and legislator (with regards to what progress you need to make), what standards could be used and his lessons learned. One of the companies that Ebel has advised on ESG reporting is Forbion, whose reporting journey will be highlighted during the webinar. Dr. Silva Dezelan, member of the Responsible Investment Committee will be the moderator of this webinar.

Webinar 1 juli 16:00-17:00
Webinar: Tax Transparency Meld je hier aan
Eind 2020 stuurde staatssecretaris Vijlbrief een ‘Essaybundel Tax governance Code’ naar de Tweede Kamer. In de aanbiedingsbrief stelt hij ‘De tax governance code maakt onderdeel uit van de Fiscale beleidsagenda 2019, waarin staat dat het: “wenselijk is dat het bedrijfsleven en de belastingadviessector in het kader van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid een tax governance code ontwikkelen.” Ook UN-PRI (Principles for Responsible Investments: een door de VN ondersteund netwerk van beleggers, investeerders etc. dat verantwoord beleggen hoog op de agenda heeft staan) vraagt aandacht voor belastingontwijking en transparantie met betrekking tot fiscaal beleid. Vele Nederlandse pensioenfondsen en 20 NVP leden hebben de PRI ondertekend. In dit webinar nodigen wij een lid en een pensioenfonds uit om te duiden hoe zij invulling geven aan ‘Tax Transparency’.  

Tags:
2021-05-18 15:44:25