Insolventie en herstructurering

Reactie op het wetsvoorstel overgang van onderneming in faillissement

Met dit wetsvoorstel en de bijbehorende ministeriële regeling wordt de positie van werknemers in faillissement verbeterd, met name in geval van een overgang van een onderneming (doorstart) in faillissement. 

Het Wetsvoorstel bestaat uit drie onderdelen, te weten (i) een nieuwe regeling betreffende overgang van onderneming in faillissement,  ii) codificatie van de medezeggenschapsregeling in faillissement en (iii) een regeling ten aanzien van het concurrentiebeding in faillissement. De NVP staat positief tegenover de onderdelen van het Wetsvoorstel die zien op de medezeggenschapsregeling en het concurrentiebeding. Deze doen recht aan belangen van de betrokken werknemers en, voor wat betreft het concurrentiebeding, van de boedel. Ten aanzien van het concurrentiebeding heeft de NVP één suggestie. De NVP zou graag zien dat in wet wordt opgenomen dat de failliete boedel de rechten jegens de werknemers ten aanzien waarvan het concurrentiebeding blijft gelden (i.e. de werknemers aan wie de overnemer een dienstverband heeft aangeboden dat door die werknemers is afgewezen) aan de overnemer kan overdragen. Het belang bij het concurrentiebeding ligt bij overgang van onderneming bij de overnemende partij en deze heeft er belang bij dat hij het concurrentiebeding direct kan inroepen (in plaats van via de failliete boedel).  De NVP staat kritisch tegenover het onderdeel van het Wetsvoorstel ten aanzien van de overgang van onderneming in faillissement. 

Lees hier de hele NVP-reactie.


Aan tafel bij de evaluatie van de WHOA

In de zomer van 2023 heeft de NVP deelgenomen aan de evaluatie van de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA), uitgevoerd door het WODC op verzoek van de Minister. Eind januari werd de evaluatie afgerond. Zie hier het volledig rapport. De NVP pleitte er voor om de griffierechten te verlagen en het beschikbaar maken van financiering via TOA-kredier. Ook is er discussie over de interpretatie van 'lopende verplichtingen', waarbij de NVP pleit dat rente niet als zodanig wordt beschouwd tijdens WHOA-trajecten. Door rente als lopende verplichting te beschouwen, kan dit de financiele druk op hen vergroten en het reorganisatieproces bemoeilijken, en het herstel van het bedrijf in gevaar brengen. Bijzonder dan aan Van Doorne voor de ondersteuning. Lees hier onze samenvatting.

Voor specifieke vragen kunt u ook contact opnemen met Felix Zwart of Mashid Mojabi via info@nvp.nl.