Persbericht: Venture capital uit binnen- en buitenland blijft in 2020 investeren in Nederlandse groeibedrijven

Bekijk alle data en grafieken van het onderzoek op: https://nvp.nl/onderzoek/over/marktcijfers/

Venture capital uit binnen- en buitenland blijft in 2020 investeren in Nederlandse groeibedrijven:

€900 miljoen in 295 Nederlandse startups, waarvan:

 • €26 miljoen in 37 bedrijven in de vroegste ‘seed’ fase,
 • €522 miljoen in 216 bedrijven in de ‘startup’ fase,
 • €354 miljoen in 43 bedrijven in de meer volwassen ‘later stage venture’ fase
 • Aantal verkopen met 119 niet opmerkelijk,
 • Aantal faillissementen met 27 niet opmerkelijk.

Dit is een stijging ten opzichte van 2019 toen er in totaal €627 miljoen in 315 bedrijven werd geïnvesteerd. In 2019 werden 137 bedrijven met een venture capitalist als aandeelhouder verkocht of anderszins van de hand gedaan. Het aantal faillissementen was toen 34.

Groeikapitaal, een aparte categorie voor meer volwassen ondernemingen (vanaf Series D) dat onder private equity valt maar vaak ten goede komt van scaleups, groeide naar €803 miljoen in 78 bedrijven in 2020 van €791 miljoen in 92 bedrijven in 2019.

Tjarda Molenaar, directeur NVP: “Het zal niemand verbazen dat 2020 een zeer onstuimig jaar was. Maar zoals verwacht, zijn venture capitalists blijven doorinvesteren. Er werd veel geïnvesteerd om bedrijven die al in portefeuille waren verder te laten groeien, maar ook zijn er veel nieuwe investeringen gedaan. Voor een deel valt dit te verklaren door de Corona Overbruggingsleningen (COL) die door de overheid worden verstrekt via de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en waar bijdrage van een aandeelhouder vaak een voorwaarde is. De COL en andere overheidsregelingen waren essentieel om rust en vertrouwen in de markt te houden. Daardoor konden in 2020 goede investeringen gedaan worden. Opvallend zijn ook de grote bedragen die buitenlandse VCs in Nederlandse bedrijven hebben gestoken”.

Enkele in het oog springende transacties in 2020:

 • Online kledingplatform Otrium door o.a. Eight Roads Ventures en Index Ventures in maart.
 • Fototonicaproducent; Smart Photonics door o.a. BOM Brabant Ventures, KPN Ventures en Innovation Industries in juni;
 • Ontwikkelaar van innovatieve kankerbehandeling Lava Therapeutics door o.a. Gilde Healthcare, Novo Ventures en Ysios Capital in september;
 • Communcatieplatform Messagebird door o.a. Accel, Atomico en Y Combinator in oktober;
 • Softwareontwikkelplatform CodeSandBox door o.a. Kleiner Perkins, EQT Ventures en Arches Capital in oktober;
 • Kloonvleesproducent Mosa Meat door o.a. Rubio Impact Ventures, M Ventures en Target Global in december;

Venture capital interessante belegging

Nederlandse venture capitalist partijen hebben voor €1,7 miljard aan nieuw kapitaal opgehaald bij (institutionele) beleggers. Dit is aanzienlijk meer dan de €300 miljoen per jaar die sinds 2007 het vaakst voorkomt.

Enkele grote Nederlandse venture capitalists haalden in 2020 nieuwe fondsen op, denk aan Life Sciences Partners, Forbion, BioGeneration Ventures en Gilde Healthcare, maar ook partijen met kleinere fondsen zoals ICOS, Shift Invest, Rubio Impact Ventures, TIIN, Thuja, Percival en HenQ hadden succes met beleggers interesseren voor hun fondsen. Over een periode van 3 tot 5 jaar wordt dat geïnvesteerd in bedrijven in binnen- en buitenland. In 2019 werd er nog €918 miljoen bij beleggers opgehaald. Gemiddeld haalden Nederlandse venture capitalists sinds 2007 €600 miljoen per jaar op, met uitschieters in 2018 (€1,5 miljard) en 2016 (€1 miljard). Meestal lag het bedrag rond de €300 miljoen. Ongeveer 75% van het kapitaal komt van particuliere en institutionele beleggers, de overige kwart van de overheid. Dit gaat vooral via het European Investment Fund, maar in Nederland ook via Invest-NL, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen en voor de hele early stage de Seed Capital Regeling. Meer dan 50% van het kapitaal komt van buitenlandse beleggers.

Felix Zwart, hoofd onderzoek NVP: “Beleggers willen in venture, omdat ze daar uitstekende rendementen mee halen die op zijn minst vergelijkbaar of beter zijn dan die in de V.S.. Daarnaast willen ze daarmee maatschappelijk impact maken. Bijvoorbeeld door innovatief medicijnonderzoek, duurzame mobiliteit of de eiwittransitie te helpen financieren. Nederlandse venture capitalist hebben ondertussen een lange staat van dienst en hebben daarmee heel specifieke en solide expertise opgebouwd. Daardoor kunnen zij door de cyclus heen investeren. Daar verdient de overheid ook lof voor. Door haar consistente beleid heeft ze een ecosysteem helpen opzetten waar nu in toenemende mate ook buitenlandse beleggers uit de markt interesse in hebben“.   

Persbericht Venture Capital Marktonderzoek NVP - Venture capital uit binnen- en buitenland blijft in 2020 investeren in Nederlandse groeibedrijven (PDF)

Tags: persbericht
2021-05-03 17:13:54