Private Equity at Work

De 'Private Equity at Work' studie van Invest Europe laat zien dat de werkgelegenheid bij bedrijven met een participatiemaatschappij aan boord tussen 2017 en 2018 gemiddeld 5,5% groeide (16% bij venture capital). Dit was bij andere bedrijven in Europa gemiddeld 1,1%. Nederlandse portefeuillebedrijven zagen een groei van 4,4% van de werkgelegenheid.

 

Op Prinsjesdag gaf minister-president Mark Rutte aan dat het kabinet alles op alles zet om zoveel mogelijk bedrijven door de crisis te loodsen. Het doel is zoveel mogelijk banen te behouden (zie ook: https://vimeo.com/458201740) Participatiemaatschappijen kunnen tijdens de wederopbouw een bijdrage leveren aan deze doelstelling. Daarnaast zijn participatiemaatschappijen door de combinatie van kapitaal, kennis en netwerk goed uitgerust bedrijven door uitdagende tijden te helpen.

 

In totaal werden tussen 2017 en 2018 in Europa meer dan 173.000 banen gecreëerd. Meer dan 10,5 miljoen mensen in Europa werken bij een bedrijf met private equity of venture capital als aandeelhouder. Dat is 4,5% van de Europese beroepsbevolking. Dit staat gelijk aan de hele Griekse bevolking, of alle mensen in Nederland die op een doordeweekse dag naar hun werk gaan. In Nederland zijn alleen al in de provincie Noord-Holland 211.000 mensen werkzaam bij een portefeuillebedrijf van een participatiemaatschappij.

 

Invest Europe heeft voor deze studie nauw samengewerkt met de nationale associaties, waaronder de NVP. Via het European Data Cooperative is werkgelegenheidsdata van duizenden Europese bedrijven verzameld. Meer dan anderhalf jaar is aan het project gewerkt. Ook nu wordt er al data opgevraagd voor het vervolgonderzoek over 2019. Hoe meer data beschikbaar is, hoe beter we het economisch belang van participatiemaatschappijen. Contact Felix Zwart voor vragen.

 

Lees hier het volledige rapport. Zie de pagina "Maatschappelijk belang" voor meer informatie over o.a. werkgelegenheid in Nederland.

Tags:
2020-09-22 08:27:09