VC in the spotlight: Lisanne Blauw (Thuja Capital Management)

In de interviewreeks ‘VC in the spotlight’ zetten we venture capitalists in de spotlight. We trappen af met Lisanne Blauw, Investment Analyst bij Thuja Capital Management (Thuja). Na haar postdoctorale onderzoek startte zij in februari 2021 bij Thuja. Thuja beheert verschillende durfkapitaalfondsen gericht op het bouwen en opschalen van bedrijven op het gebied van (bio)farmacie, medtech en digital health. Thuja verschaft kapitaal aan ondernemers met baanbrekende productconcepten en selecteert haar investeringen op basis van financieel rendement en het positief beïnvloeden van de gezondheid en welzijn van patiënten.

Waarom heb je ervoor gekozen om in venture capital te gaan werken?

Tijdens mijn postdoc was ik betrokken bij de spin-out van een universitaire startup. Ik heb daar heel veel van geleerd, niet alleen over de kant van de startup zelf, maar ook over VC. Met name de diversiteit van het werk bij een VC spreekt mij enorm aan. Je ziet zoveel verschillende innovatieve ideeën en gepassioneerde mensen langskomen. Ook sta je heel nauw in contact met ‘de cutting edge’ van de wetenschap, zeker omdat Thuja in hele jonge bedrijven investeert die vaak net uit de universiteit stappen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat wij met onze investeringen medische innovaties een stap dichter bij de patiënt brengen.

Hoe ziet jouw werkdag/werkweek eruit?

Ik hou mij veel bezig met het beoordelen van inkomende proposities. Daarnaast bestaat een belangrijk deel van mijn werk uit het doen van due diligence. Omdat Thuja een early stage investeerder is, besteden wij veel tijd aan het beoordelen van wetenschappelijke data. Erg leuk, want dan kan ik de diepte in duiken. Ter afwisseling bezoekt ons team ook regelmatig pitch events en conferenties.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Van alles, vaak net iets te veel om daar ook de tijd voor te hebben. Momenteel ben ik veel aan het klussen in ons nieuwe huis. Ik schaats en teken ook heel graag. En koken en bakken, dat doe ik eigenlijk altijd als het maar even kan.

Thuja investeert in bedrijven op het gebied van (bio)farmacie, medtech en digital health. Wat zie jij als de grote trends in gezondheidszorg voor de toekomst?  

De technologische vooruitgang in onze sector leidt ertoe dat er steeds meer zeer geavanceerde therapieën worden ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld cel en gentherapieën. De vraag is maar zeer of de maatschappij de kosten van al deze nieuwe therapieën kan dragen. Ik zie een trend van bedrijven die zich richten op het doorontwikkelen van deze geavanceerde technologieën, waardoor ze uiteindelijk betaalbaarder worden en meer patiënten kunnen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan in vivo engineering van immuuncellen.  

Tags:
2022-09-27 11:19:27