Pensioenrapporteur deelt zorgen NVP met Europese Commissie

Originele publicatiedatum: 30/07/2012

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft in zijn functie als pensioenrapporteur voor de Tweede Kamer zijn zorgen geuit over de herziening van de IORP-richtlijn aan de Europese Commissie en de andere Europese parlementen. Doel van deze richtlijn is om grensoverschrijdende pensioenproducten te stimuleren door het harmoniseren van wetgeving en toezicht. De NVP is vooral bezorgd over de invulling van de Solvency II-eisen in de IORP-richtlijn die het voor pensioenfondsen onaantrekkelijk maakt om te beleggen in private equity.

Private equity is een belangrijke bron van risicokapitaal voor het bedrijfsleven. De NVP is blij dat de pensioenrapporteur de mening deelt dat de IORP-richtlijn de beschikbaarheid van risicokapitaal kan verminderen en steunt zijn oproep aan de Europese Commissie en de andere Europese parlementen.

''Het Europese doel van economische groei en werkgelegenheid is daarmee evenmin gediend. Pensioenfondsen beschikken over een aanzienlijk vermogen. Hogere buffereisen leiden tot een vermindering van dit vermogen dat beschikbaar is voor (risicodragende) investeringen en daarmee tot minder economische groei. Daarbij leiden hogere buffereisen tot hogere kosten voor werknemers en werkgevers.'', aldus de pensioenrapporteur.

Tags: Archief
2020-05-14 16:16:16