IN THE SPOTLIGHT: MARIETTE VAN DER VELDEN-ROESINK

Curie Capital heb ik opgericht, omdat in dit vak mijn passie, expertise en netwerk tot hun recht komen. Hoe ben ik daar toe gekomen? Ik heb medische biologie gestudeerd met specialisatie in tumorimmunologie omdat ik wilde werken in het onderzoek naar geneesmiddelen tegen ziektes als kanker en aids. Door mijn grote interesse in het bedrijfsleven, die ik van huis uit heb meegekregen, heb ik in 2012 de keuze gemaakt om functies op het snijvlak van medicijnen en commercie te vervullen. Daar is mijn passie ontstaan voor vernieuwing en patiëntenbelang. Het investeren in jonge tech bedrijven, die moderne medicijnen of medische apparatuur voor patiënten met nog onbehandelbare ziekten beschikbaar maken is de rode draad in mijn werk.
 

1.     Kun je ons iets meer vertellen over jouw studie en loopbaan?

Ik heb medische biologie gestudeerd met specialisatie in tumorimmunologie omdat ik wilde werken in het onderzoek naar geneesmiddelen tegen ziektes als kanker en aids. Tijdens mijn onderzoeksstage bij het Nederlands Kanker Instituut in 1994 merkte ik dat het naar de markt brengen van nieuwe uitvindingen om ziekten te genezen best vaak werd belemmerd door publicatiedrang en de noodzaak om steeds nieuwe subsidies aan te vragen. Van huis uit heb ik een grote interesse in het bedrijfsleven meegekregen, waardoor ik tijdens mijn studie ook nog NIMA diploma’s heb behaald, om meteen daarna te starten als product manager Europe bij het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme (sinds 2011 onderdeel van Sanofi).

Mijn passie om vanuit jonge tech bedrijven moderne medicijnen of medische apparatuur voor patiënten met nog onbehandelbare ziekten beschikbaar te maken is de rode draad gebleven in mijn daaropvolgende functies bij andere bedrijven.
 

Eind 2012 werd ik door de BOM gevraagd om als senior Investment Manager hun life sciences and health portefeuille te beheren en uit te breiden met nieuwe bedrijvigheid. Ik heb daar gedurende 5,5 jaar tijd met heel veel plezier gewerkt aan onder meer 11 nieuwe investeringen (en vele vervolgrondes) en 2 exits, waaronder Acerta Pharma. Ook in deze rol was ik dus eigenlijk nog steeds nauw betrokken bij high tech zorginnovaties naar de markt brengen.
 

2.     Waarom heb je Curie Capital opgericht?

Omdat in dit vak mijn passie, expertise en netwerk tot hun recht komen, blijf ik graag investeren in excellente life sciences ondernemingen, maar dan vanuit een privaat fonds. Toen ik in 2018 via Olivier Tak (junior partner van Curie Capital) kennis maakte met Han de Groot (o.a. co-founder en GP van Curie Capital) ontstond het plan om onze krachten en ambities te bundelen en een seedfonds met RVO te starten voor life sciences and health start-ups. In de afgelopen vijf jaar heeft Curie Capital een serieuze omvang en track record opgebouwd, en het team versterkt met Thom Frielink (associate).
 

3.     Waarom is de financiering van de vroegste fase van innovaties zo belangrijk?

De bekende grote life sciences vc’s financieren over het algemeen vanaf Series A rondes (15-50 miljoen euro) om de kostbare klinische testfase van een medicijn te financieren. Maar daarvoor moet er wel al veel data beschikbaar zijn over (1) hoe het medicijn precies werkt (Mechanism of Action) en (2) dat het in een preklinisch model van de betreffende ziekte effectief en veilig is (in vivo data) en (3) dat het productieproces schaalbaar en betaalbaar is. Om die studies te doen, hebben starters dus eerst ca. 3 miljoen euro seedkapitaal nodig. De ROM’s spelen in deze seed fase een grote rol, maar zij hebben een co-investeringsplicht met privaat kapitaal. En er zijn in Nederland maar weinig fondsen die zich op dit segment richten.
 

4.     Curie investeert in ondernemingen in de gezondheidszorg met een blijvende impact voor patiënten en maatschappij. Wat zie jij als de grote trends op dit moment?

Te veel om op te noemen, dus ik noem er hier drie. Er zijn recent eindelijk enkele nieuwe geneesmiddelen voor neurologische aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson goedgekeurd, wat een boost geeft aan de ontwikkeling op dit vlak voor de behandeling bij  een groeiende patiëntenpopulatie. Verder zien we de toepassing van Artificial Intelligence en Machine Learning natuurlijk ook enorm toenemen om in alle mogelijke aspecten de zorgkwaliteit te verbeteren. Van drug discovery tot diagnostiek tot ouderenzorg. En op het gebied van diagnostiek zijn er nu gevoeligere screeningsmethodes. Curie Capital is geïnteresseerd in bedrijven die betrouwbare vroege kankerdiagnostiek op grote en betaalbare schaal mogelijk maken, waardoor patiënten eerder behandeld kunnen worden.

5.     Veel investeringen hebben een impact op de lange termijn; waar zie jij de gezondheidszorg in 2050?

Onze investeringen zelf hebben al binnen 10 jaar een impact voor de betreffende patiëntengroep. Maar als je inderdaad voor de hele sector verder vooruit kijkt dan is het de bedoeling dat er over dertig jaar minder proefdieren nodig zijn door betere in vitro modellen en dat de bestaande behandelingen sterk verbeterd zullen zijn door learnings uit beschikbare data van geanonimiseerde behandelde patiënten (zogeheten real world evidence). Daarnaast zijn in 2050 misschien ook eindelijk gepersonaliseerde behandelingen mogelijk. De centrale missie van het ministerie van VWS en LSH topsector organisatie Health~Holland voor 2040 is dat alle mensen in Nederland tenminste vijf jaar langer in goede gezondheid leven en dat de gezondheidsverschillen tussen de laagste en hoogste sociaal economische groepen met 30% zijn afgenomen.

Tags:
2023-12-19 17:13:24