In the spotlight: Marie Weijler (TIIN Capital)

In de interviewreeks ‘VC in the spotlight’ zetten we venture capitalists in de spotlight. Deze keer interviewen we Marie Weijler, Partner bij TIIN Capital, over cybersecurity, waarom zij is gaan werken in VC en de laatste trends op het gebied van digitale veiligheid. Ook geeft zij tips over hoe investeerders en portfoliobedrijven zich goed kunnen beveiligen tegen cyberaanvallen. TIIN Capital specialiseert zich sinds 2018 in security tech en is een van de toonaangevende cybersecurity-fondsen in Europa. Hun European Cyber Tech Fund V zal binnenkort worden gelanceerd. Dit fonds ondersteunt cybersecurity- en IoT-beveiligingsstartups en scale-ups gevestigd in Europa.

Waarom besloot je te gaan werken in venture capital?

Ik ben mijn loopbaan begonnen als werkstudent bij een investeerdersnetwerk. Ik bouwde dit netwerk uit van 450 naar ruim 1500 vermogende families en participatiemaatschappijen, en bracht investeringsprojecten bij hen aan. Van de financieringsaanvragen die voorbijkwamen, vond ik de startups met innovatieve technologie het interessantst. Ik begon me daarom te verdiepen in venture capital. Het sprak me enorm aan dat venture capital een bijdrage levert aan het beschikbaar stellen van baanbrekende technologieën aan de samenleving en het creëren van nieuwe werkgelegenheid. Na 4 jaar bij het investeerdersnetwerk ben ik in 2019 overgestapt naar een venture capital fonds om me verder te bekwamen in venture capital. Sinds oktober 2022 werk ik bij TIIN Capital.

Wat zijn de laatste trends en opkomende bedreigingen op het gebied van digitale veiligheid?
De digitalisering van de maatschappij vraagt om nieuwe vormen van digitale veiligheid. Zelfrijdende auto’s kunnen gehackt worden. Sinds COVID-19 werken mensen vaker vanuit huis; je privélaptop gebruiken voor werk brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. En de oorlog in Oekraïne laat zien dat energie-infrastructuren verbonden met een digitaal netwerk platgelegd kunnen worden door kwaadwillenden. Kortom, in de 21e eeuw is cybersecurity een absolute noodzaak. Dat maakt cybersecurity voor investeerders een interessante sector. Het is immers geen vluchtige trend die zal overwaaien.     

Jullie investeren in organisaties die cybersecurity problemen oplossen. Hoe zorgen jullie portfoliobedrijven voor een gezonde digitale toekomst?
TIIN Capital investeert in veiligheidstechnologieën in brede zin. We kijken naar alle deelgebieden van cybersecurity. Voorbeelden zijn het geautomatiseerd toetsen van computersystemen op kwetsbaarheden (BreachLock), door AI gegenereerde synthetische data om privacygevoelige gegevens te beschermen (Syntho) en de beveiliging van embedded systems, oftewel hardware die door software wordt aangestuurd (Emproof). Ons portfoliobedrijf EYE Security is mogelijk interessant voor investeringsmaatschappijen en hun portfoliobedrijven, want zij bieden MKB-bedrijven een cyberbeveiliging- en verzekering op basis van een abonnement. Dit abonnement omvat 24/7 detectie van bedreigingen en incident response, een financieel vangnet met cyberverzekering en bewustwordingscampagnes voor medewerkers. TIIN Capital is zelf ook klant van EYE Security.

Hoe zorg je ervoor dat je als investeerder/portfoliobedrijf goed beveiligd bent tegen cyberaanvallen?
1. Maak altijd een back-up van je bedrijfsgegevens en de contactgegevens van je zakenpartners. Bewaar die kopieën op een andere plek dan kantoor.
2. Gebruik voor je bedrijfsaccount een tweestapsverificatie voor het inloggen.
3. Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. Een betrouwbare wachtwoordmanager kan je hierbij helpen.
4. Bespaar niet op antivirusprogramma’s en zet automatische updates aan.
5. Beperk het aantal mensen dat toegang heeft tot je bedrijfssystemen en data. Bepaal per medewerker waar hij/zij toegang tot krijgt.
6. Spreek met je medewerkers af dat zij thuis alleen op de laptop van de zaak werken, niet op hun privélaptop.

2023-08-15 11:29:14