Interview: Melvin Tjoe Nij (Global People)
In de samenleving, bij onze (geassocieerde) leden en bij de NVP is er steeds meer aandacht voor “Diversiteit en Inclusie”. In dit kader interviewen we Melvin Tjoe Nij, de oprichter van Global People, over het belang van meer culturele diversiteit op de werkvloer. Hij vertelt wat Global People hieraan bijdraagt en ook geeft hij praktische tips aan fondsen om de culturele diversiteit binnen hun teams en portfoliobedrijven te vergroten.  
 

Wie ben je? Ik ben Melvin Tjoe Nij, geboren in Amsterdam uit Surinaamse ouders, en netwerken is mij met de paplepel ingegoten. Van mijn twaalfde tot mij negentiende woonde ik in Suriname. Daarna keerde ik terug naar Nederland en volgde ik de HEAO, en later de Masteropleiding Financiële Planning aan de UvA Business School. Als eigenaar van een financieel adviesbureau bezocht ik veel netwerkbijeenkomsten om business te genereren. Het viel mij op dat ik vaak de enige gekleurde persoon in de kamer was, terwijl ik juist ook heel veel ‘gekleurde’ professionals in mijn persoonlijke netwerk heb. Dit was de reden waarom ik in 2004 'The Other Network' heb opgericht, een businessclub die zich richt op het verbinden van wereldburgers, ongeacht hun afkomst, door exclusieve netwerkbijeenkomsten te organiseren. In 2005 heb ik daarnaast Young Global People opgericht, een recruitmentbureau dat zich specifiek richt op het bemiddelen en begeleiden van professionals met een multiculturele achtergrond. In 2021 zijn deze twee bedrijven samengevoegd tot één organisatie, genaamd Global People dat inmiddels uitgegroeid is tot een netwerk met tienduizenden multiculturele studenten en professionals.

 

Wat betekent diversiteit voor jou? Diversiteit is voor mij een samenleving of organisatie, waarin iedereen geaccepteerd wordt ongeacht wat hun geslacht, culturele achtergrond, seksuele voorkeur, leeftijd of lichamelijke beperking is. Ik zou hier inclusie aan toe willen voegen, want alleen door het omarmen van de verschillen kan je een samenleving of organisatie sterker maken. Wij merken vanuit Global People dat veel multiculturele kandidaten nog te vaak worden uitgesloten en discriminatie ervaren op de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld onbewuste vooroordelen. Dit is zonde als je je bedenkt dat er in Nederland ongeveer 5 miljoen mensen met een migratieachtergrond wonen en deze bijna 30% van de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen. Een grote groep mensen om mee samen te werken of om je nieuwe werknemers uit te halen. Kortom, voor mij is diversiteit de ‘olie’ die de motor van elke samenleving en organisatie goed laat draaien.

 

Wat is Global People? Global People is het grootste recruitmentplatform voor multicultureel talent. We zetten ons inmiddels ruim 18 jaar in voor meer diversiteit op de werkvloer door recruitment, coaching en de organisatie van evenementen. Dankzij deze integrale aanpak, helpen we organisaties aan een inclusief en sterk team én helpen we multicultureel talent hun ambities waar te maken. Immers, als onze ervaring ons iets heeft geleerd, dan is het dat er op meerdere fronten actie nodig om diversiteit goed te kunnen borgen binnen een organisatie!

 

Tijdens een samenwerking met Global People zetten we daarom in op employer branding, gerichte werving&selectie en persoonlijke begeleiding van zowel de kandidaten als de werkgever. Deelname aan de evenementen Diversity Dinner en Global People bieden onze werkgevers daarnaast direct toegang tot ons netwerk.

 

Wat kunnen organisaties zelf doen om meer inclusief en divers talent te werven? Goede vraag! Helaas leert de realiteit dat dit niet één keer te beantwoorden is. Ik kan wel een aantal punten noemen:

  • Het allerbelangrijkste is de mindset, de wil om meer diversiteit te implementeren in de organisatie en om tot actie te komen. Lees ook het volgende artikel en doe er je voordeel mee. https://globalpeople.nl/magazine/5-redenen-om-niet-aan-diversiteit-te-doen/
  • Daarnaast is een kritische blik op de employer branding een must. Stel jezelf de vraag ‘hoe inclusief & divers is het?’.
  • Ga het gesprek aan met jouw multiculturele collega’s en luister naar wat zij te vertellen hebben.
  • Neem de selectiecriteria die je als organisatie hanteert onder de loep. Neem vooral iemand aan die niet op je lijkt en bij twijfel wél oversteken.
  • Laat je adviseren door een specialist. Ik kan ook mijn eigen geld beleggen maar ik denk dat een fondsbeheerder die daar de hele dag mee bezig is er nét even wat meer vanaf weet.

Waarom is het Global People Awards evenement interessant voor onze leden? De Global People Awards is de verkiezing van de beste multiculturele professional van het jaar en het grootste diversiteitsgala in Nederland. Dit evenement vindt op 11 november a.s. plaats in Huis ter Duin (Noordwijk). 9 finalisten zullen speechen op het podium en nemen je mee op hun reis en de obstakels die zij hebben ondervonden. Het is een echte eyeopener voor elke organisatie die zich bezighoudt met het thema Diversiteit en Inclusie. De persoonlijke verhalen van de finalisten geven je niet alleen inzicht in de obstakels die multiculturele kandidaten ervaren op weg naar succes, maar je wordt ook meegenomen in een andere belevingswereld. De ervaring leert dat onze gasten elk jaar opnieuw in hun hart geraakt worden en nieuwe inspiratie en motivatie opdoen om daadkrachtig met diversiteit aan te slag te gaan binnen de organisatie (NVP leden krijgen 10% korting op dit evenement bij afname van een tafel).

 

Het feit dat het een gala is geeft extra allure en cachet aan het event. Er komen rond de 400 gasten en er zijn veel grote corporates aanwezig met een RvB afvaardiging. De ING is hoofdsponsor van de verkiezing. Maar ook de NVWA, de Politie, Ministerie van Defensie, ABN AMRO, The Greenery, Pels Rijcken, de Rabobank, KPN, Heineken etc. hebben zich inmiddels verbonden aan het gala. Onze leden zeggen over het gala; “Dit is het enige zakelijke event waar ik mijn partner mee naar toe kan nemen en die mij elk jaar weer vraagt wanneer het is“.

Tags:
2023-10-10 12:46:30