Bedrijven kloppen volop aan voor financieringen

De fusie- en overnamemarkt draait ondanks de coronacrisis overuren. De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen en de Rabobank constateren dat er veel liquiditeit in de markt is en er volop wordt gezocht naar financieringsmogelijkheden. Dit vanwege de aantrekkelijke lage rente om te lenen. Toch zijn er ook zorgen over de inflatie, wat kan betekenen dat de rente weer omhoog gaat en een lening duurder wordt. “Mijn verwachting voor de lange termijn is dat de interesse van beleggers en ondernemers in participatiemaatschappijen blijft groeien”, zegt Tjarda Molenaar, directeur van de NVP, in Executive Finance.

Ondernemingen kunnen tappen uit verschillende bronnen in de zoektocht naar financiering: private equity, participatiemaatschappijen en banken. Wij namen met de laatste twee vormen de huidige stand van zaken op de financieringsmarkt door.

Opmars

De Nederlandse economie is bezig aan een flinke opmars, nadat zij door de coronacrisis flinke klappen kreeg te verwerken. Die opmars ziet de Rabobank resulteren in een toename van het aantal kredietaanvragen. Woordvoerder Joris Hoff reageert: “Waar dit tijdens de coronacrisis nog stokte, kloppen bedrijven inmiddels weer volop aan voor financieringen. Belangrijke drijfveren hierbij zijn innovatie, duurzaamheid en de energietransitie. Ook in de M&A-markt is er ontzettend veel activiteit en de overnamemultiples zijn all-time high. Uiteraard speelt de grote liquiditeit hierbij een belangrijke rol.”

“Bedrijven kloppen inmiddels weer volop aan voor financieringen. Belangrijke drijfveren hierbij zijn innovatie, duurzaamheid en de energietransitie”


Meer geïnvesteerd

Molenaar ziet eenzelfde ontwikkeling bij participatiemaatschappijen. “In 2020 is er, ondanks de coronacrisis, voor 7,6 miljard euro geïnvesteerd. Ter vergelijking, in 2019 was dit nog circa 7 miljard euro. Alternatieve vormen van financiering in de financieringsmarkt zijn erg belangrijk. Met name om te kunnen innoveren en te verduurzamen, maar natuurlijk ook om sterker uit een crisis te komen.”

Veranderde verwachtingen

Hoff ziet dat er veranderende verwachtingen zijn over de rol van de bank. “Het is niet louter het financieren van investeringen en werkkapitaal waar klanten op rekenen. Ze zoeken naar een betrouwbare financiële instelling, die meedenkt op de maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid, maar ook met hen schakelt op dilemma’s en kansen die er zijn.”

Lees verder op Executive Finance.

Artikel geschreven door Martijn Slot.

Tags:
2021-11-24 13:04:51