NVP verwelkomt nieuw EU venture capital-programma

Originele publicatiedatum: 11/04/2018

Het programma van de Europese Commissie en het European Investment Fund (EIF), VentureEU, bestaat uit zes zogenoemde paraplufondsen* die op hun beurt beleggen in Europese venture capital-fondsen. De initiële inleg bestaat uit € 410 mln. aan Europees geld dat door de venture capital-fondsen aangevuld wordt met kapitaal van institutionele beleggers.

  • Europese Commissie zet € 410 mln. in voor venture capital-fondsen als onderdeel van haar kapitaalmarktunieplan
  • Samen met kapitaal van private beleggers komen er hiermee miljarden extra beschikbaar voor Europese innovatieve bedrijven

De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), de branchevereniging van private equity en venture capital in Nederland, juicht dit initiatief toe. De NVP juicht het in het bijzonder toe dat de Europese Commissie, net als de Nederlandse overheid met Invest-NL, de samenwerking met marktpartijen zo expliciet opzoekt.

Europese venture capital-fondsen zijn nog steeds relatief klein, en vooral in de groeifase ontbreekt het in Europa aan kapitaalkrachtige fondsen die hen kunnen helpen in Europa hard te groeien. Het behouden van deze innovatieve bedrijven voor Europa door de aanwezigheid van een goede infrastructuur van financiering is van groot maatschappelijk belang. Mede dankzij gericht overheidsbeleid is de venture capital-sector in Nederland goed ontwikkeld, maar her en der bestaat nog een mismatch tussen vraag en aanbod waardoor de financieringsketen voor start- en scale-ups incompleet is. Voorbeelden uit Nederland zoals het Dutch Venture Initiative (DVI) en andere Europese landen laten zien dat met een overheid als ‘’cornerstone investor’’ ook institutionele beleggers eerder in deze fondsen beleggen.

Tjarda Molenaar, directeur NVP: ‘’VentureEU is een mooie gelegenheid voor Nederlandse institutionele beleggers om te profiteren van de uitstekende rendementen die in Europees venture capital behaald kunnen worden. Tevens wordt hiermee de Europese infrastructuur voor venture capital verder versterkt. Wij hopen dan ook dat Nederlandse partijen deze kans niet laten liggen.’’

Het doel van VentureEU is om mondiaal opererende institutionele beleggers aan te trekken en daarmee grotere fondsen te creëren. Op dit moment vinden deze partijen Europese venture capital-fondsen over het algemeen te klein om hun grote hoeveelheden kapitaal aan het werk te zetten. Het gemiddelde venture capital-fonds in Europa is € 65 mln. groot, maar een fonds heeft een omvang van tenminste € 150 mln. nodig om institutioneel kapitaal aan te trekken. Tussen 2010 en 2016 hebben venture capital-fondsen meer dan € 25 mld. geïnvesteerd in innovatieve snelgroeiende Europese bedrijven.

Ook wel fonds-in-fondsen, partijen die als tussenlaag fungeren tussen institutionele beleggers en venture capitalfondsen. De voor VentureEU geselecteerde partijen zijn: Aberdeen Standard Investments, Axon Partners Group, Isomer Capital, LGT, Lombard Odier Asset Management en Schroder Adveq.

Tags: archief
2020-05-15 15:16:00