NVP reageert op uitspraken PvdA en oproep rondetafel

Originele publicatiedatum: 28/01/2015

PvdA-kamerlid Nijboer roept op om ¨excessen¨ in private equity aan te pakken door middel van wetgeving. Daartoe wil hij eerst een rondetafelgesprek in het parlement organiseren. Directe aanleiding zijn de moeilijkheden bij warenhuisketen V&D. De NVP verwerpt de notie dat er structureel sprake zou zijn van ongewenste situaties en benadrukt de positieve rol die private equity speelt door te investeren in bedrijven en transities te begeleiden. Problemen bij een bedrijf komen niet in eerste instantie voort uit het type aandeelhouder. Sommige bedrijven in Nederland bevinden zich in zwaar weer, dit is in verreweg de meeste gevallen te wijten aan oorzaken als verminderde consumentenuitgaven, opkomende concurrenten en een te langzaam inspringen op veranderingen in de markt (bijvoorbeeld de opkomst van internetwinkelen). Bedrijven die eigendom zijn van private equity zijn in veel gevallen juist beter bestand gebleken tegen dit soort uitdagingen.

NVP-voorzitter Houben heeft in Nieuwsuur en op BNR-Nieuwsradio (niet online beschikbaar) zijn reactie gegeven. Hij constateert dat er juist op de gebieden waar Nijboer pleit voor scherpere regels, er recent aanpassingen in wetgeving zijn geweest. Er bestaat dus al veel wetgeving voor private equity en men kan zich afvragen of er een noodzaak is voor meer. Mede omdat dit de belangrijke rol die private equity speelt voor het MKB en de rest van de economie kan schaden. Wel constateert Houben dat er in politiek en maatschappij nog veel onduidelijkheid heerst over private equity, en gaat daarom graag het gesprek aan met de politiek. Een rondetafel is dus een kans om het verhaal van private equity eens goed uit te leggen.

Op het beeld dat Nijboer in de media schetst dat private equity sprinkhanen zijn, en niet ethisch handelen stelt NVP-directeur Molenaar via NU.nl: "Dit nieuws zet mensen op het verkeerde been", "De insteek van private equity is juist om bedrijven beter te maken", aldus de NVP-directeur.

Inmiddels heeft de Tweede Kamer officieel tot een ronde tafel besloten. De NVP zal de komende tijd betrokken zijn bij deze ronde tafel en heeft gesprekken gepland met verschillende partijen, waaronder kamerlid Nijboer.

Tags: archief
2020-05-15 12:45:39