NVP zeer verheugd over oprichting investeringsfonds van €150 miljoen voor innovatieve bedrijven

Originele publicatiedatum: 20/12/2012

De NVP is zeer verheugd over de lancering van het Dutch Venture Initiative. Een nieuw fund of funds van vooralsnog € 150 miljoen voor de Nederlandse later stage venture capital sector. Met deze samenwerking tussen het European Investment Fund (EIF), het Ministerie van Economische Zaken en PPM-Oost komt een wens uit waar de NVP zich al sinds de kabinetsformatie van 2010 voor inzet.

Nederlandse participatiemaatschappijen investeren elk jaar rond de € 2 miljard in 300-350 bedrijven waarvan €200 miljoen in 150-200 startende of snel groeiende bedrijven in de later stage. Nederland heeft hiermee een goed ontwikkelde venture capital sector. Dat is belangrijk omdat venture capital een belangrijke aanjager van groei en innovatie is.

Het is belangrijk voor Nederland dat we deze infrastructuur in stand houden. Nederlandse institutionele beleggers hebben momenteel verschillende redenen om terughoudend te zijn met hun beleggingen in venture capital fondsen. Hierdoor wordt het voor fondsmanagers ook moeilijker om buitenlandse beleggers over de streep te trekken.

De NVP is daarom ook erg opgetogen over het feit dat het EIF en de Minister van Economische Zaken de Nederlandse venture capital industrie, en daarmee de Nederlandse economie, op deze manier vooruit willen helpen.

De NVP heeft altijd benadrukt dat het Dutch Venture Initiative een vliegwieleffect voor de rest van de sector moet hebben. Daarom zijn wij ook tevreden met de opzet waarin het fonds voor ongeveer 20% investeert in andere fondsen. Die fondsen moeten de overige 80% van hun kapitaal aantrekken bij private financiers. De €150 miljoen kan hierdoor uitgroeien tot € 750 miljoen aan risicokapitaal voor innovatieve bedrijven.

Het hele fondsmanagement, inclusief fondsselectie, zal gedaan worden door het EIF. PPM-Oost zal een loketfunctie gaan vervullen. De NVP steunt initiatieven om het fonds nog in omvang te laten groeien.

Lees hier meer over het Dutch Venture Initiative en bekijk hier en hier de foto's van de ondertekening.

Tags: archief
2020-05-14 17:08:06