Interview Sabine Schoorl

Sabine Schoorl, senior partner, LUMO Labs: “Steden spelen een cruciale rol bij het veroorzaken en oplossen van klimaatproblemen”

1.    Kun je ons iets meer vertellen over jouw studie en loopbaan? En waar toen je interesses lagen?
Mijn eerste banen zijn vormend geweest voor mijn ontwikkeling. Ik startte mijn carriere bij een multinational, vervolgens werkte ik bij een startup en daarna bij een familiebedrijf, in de functie van Chief of Staff en adjunct-directeur. In een tijd waarin IT in opkomst was, bouwden een collega en ik al in 1994 onze eerste website in HTML, met een 14k4 modem. Ik werkte 25 jaar in de bouw- en vastgoedsector, waarvan de afgelopen 14 jaar als ondernemer. Sinds 2015 ben ik gespecialiseerd in technologische innovaties voor de gebouwde omgeving. Organisaties, mensen en bedrijven hebben me altijd geïnteresseerd. Ik ben bedrijfskundig opgeleid en heb een internationale MBA titel. Maar mijn praktijkervaring in board rooms en in Chief of Staff rollen hebben me het allermeeste geleerd over de menselijke kant, over scenarioplanning en de potentie van organisaties. In deze verschillende omgevingen zag ik wat mensen beweegt, hoe ze beïnvloed worden, welke onderstroom in organisaties effect heeft op de cultuur, en welke cultuurelementen je nodig hebt om het meest succesvolle bedrijf te worden.
 

2.    Waarom ben je bij LUMO labs gaan werken?
In 2014 lanceerde ik een software tool tijdens The Next Web. Die software was ontwikkeld om een communicatieprobleem op te lossen voor de vele commerciële teams die we destijds trainden. Als startup founder heb ik heel veel geleerd in die tijd over funding ophalen, opschalen en onderscheidend zijn in de markt. Na dit avontuur ben ik in 2015 de startups in bouw en vastgoed gaan verzamelen en gaan verbinden met de koplopers in de sector die slimmer wilden innoveren met nieuwe technologie. Deze snelgroeiende community heette Holland ConTech & PropTech, hiermee hielp ik de founders met groeien en ook met fundraisen. Eind 2017 heb ik mijn aandelen in dit bedrijf verkocht. Precies op het moment dat ik in 2022 mijn eigen netwerk van investeerders wilde vergroten, kwam ik Andy Lürling, de oprichter van Lumolabs, tegen bij Slush in Helsinki. LUMO Labs investeert in 4 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Health & Wellbeing, Quality Education, Sustainable Cities & Communities en Climate Action. We hebben een techfocus op schaalbare software, opkomende en disruptieve technologieën als AI/data, AR/VR, blockchain, IoT en security. Andy en Sven zijn de founding partners en allebei ‘entrepreneur turned investors’. Ook de andere partners, Dagmar van Ravenswaay Claasen en Thomas Hannes hebben veel relevante kennis en ervaring. Met mijn ondernemende ervaring, mijn kennis en netwerk in duurzame gebouwen en steden, pas ik precies bij de missie en het team van LUMO Labs. 


3.    LUMO Labs is een “impact driven multi-stage capital fund with a venture builder program” staat op de website te lezen. Wat betekent dit nu eigenlijk in de praktijk? Kun je misschien ook een voorbeeld geven van een investering?
Onze focus op impact kan het best worden geïdentificeerd als het kruispunt tussen de eerder genoemde SDG's van de VN: gezondheid en welzijn, kwaliteitsonderwijs, duurzame steden en gemeenschappen, en klimaatactie. Via ons vorige fonds hebben we geleerd dat klimaatactie veel meer verweven is met duurzame steden en gemeenschappen dan algemeen wordt verwacht. Steden spelen een cruciale rol bij het veroorzaken en oplossen van klimaatproblemen. Volgens de VN bezetten steden slechts 2 tot 3% van het totale landoppervlak van de wereld en verbruiken toch 78% van de energie in de wereld. Daarbij produceren steden 60% van de uitstoot van broeikasgassen. De VN verwachten dat in 2050 68% van de wereldbevolking in stedelijke gebieden zal wonen. Daarom gaan we ons met LUMO Rise Fund ook richten op duurzame en regeneratieve Climate Tech proposities in en voor stedelijke omgevingen. Waar duurzame impact gaat over het verminderen of zelfs beëindigen van verdere verslechtering van ecologische en sociale omstandigheden, impliceert regeneratieve duurzame impact het voortdurend verbeteren ervan door repliceerbare en herstellende praktijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bevorderen van symbiotische relaties tussen menselijke activiteiten en de natuur, zoals het herstellen van biodiversiteit, het bevorderen van veerkrachtige ecosystemen. Dit omvat innovaties zoals regeneratieve landbouwmethoden, circulaire economiemodellen en holistische stadsplanning, die niet alleen de schade verminderen, maar actief bijdragen aan het herstel en de bloei van onze planeet en haar bewoners. Onze impactdrive is ‘best in class’. Wij zijn ambitieus, hoopvol en optimistisch. Wij zijn ook pragmatisch. Dat betekent dat wij de voorkeur geven aan proposities die regeneratieve duurzame impact nastreven, terwijl we ons er ook van bewust zijn dat dit in een flink aantal gevallen (nog) niet mogelijk is. Wij zijn een SFDR-conform Artikel 8+ fonds. Wij investeren in duurzame impactbedrijven en zoeken actief naar regeneratieve duurzame impact waar dit mogelijk is. Om het financiële, maatschappelijke en ecologische rendement te maximaliseren, worden onze portfoliobedrijven gecoacht met het 2-jarige LUMO Programma. Op maat gemaakt voor hun individuele behoeften en vooruitgang worden de founder teams gecoacht door ons als partners, het team van venture advisors en domeinexperts. We coachen hen op het gebied van leiderschap en cultuur, storytelling, product-marktfit en het veiligstellen van vervolginvesteringen.


4.    Met welk investeringsthema houd jij je met name bezig binnen LUMO en hoe geef je dat invulling?
De 4 SDG’s zijn verdeeld over de partners, zodat ieder thought leader kan zijn op de verschillende terreinen. Mijn kennisgebied, mijn ervaring en netwerk bevinden zich in Sustainabile Cities & Communities. Ik volg hiervoor alle ontwikkelingen op de voet, en ben ook lid van internationale expert netwerken. Door zichtbaar te zijn als jury- of panellid, door het organiseren van evenementen voor founders en investeerders en door regelmatige online zichtbaarheid op LinkedIn, trekken we kwalitatieve dealflow en talenten aan. Ook ben ik verantwoordelijk voor onze DEI Strategie, binnen ons eigen team en onze portfolio bedrijven. We geloven dat de beste teams beter presteren door de teamsamenstelling van diverse ervaringen, achtergronden, kennis en netwerken. Met bijna 40% vrouwelijke founders en vrouwelijke partners zijn we al ver met gender diversiteit. Maar dat is nog maar het begin. Ook met multiculturele netwerken, LGBTQA+ en neurodiverse talenten en investeerders zoeken we actief de verbinding. Ik droom ervan dat we met onze LP’s, venture advisors, ons eigen team en ons portfolio het aantrekkelijkste en best presterende ecosysteem van Europa te worden. 


5.    Veel investeringen hebben een impact op de lange termijn; waar zie jij de grote kansen liggen als het gaat om emerging technologies? En heb je dan ook nog een specifiek beeld bij de branches waarin dit het meeste zal spelen?
De VN rapporteert dat Emerging technologies kunnen helpen met het behalen tot 70% van de VN SDG doelstellingen voor 2030. Zonder technologieën zoals AI gaat dit niet lukkken. We denken vanuit LUMO dat er grote kansen zijn binnen de healthcare markt om met deze emerging technologieën de healthcare kosten onder controle te krijgen en het tekort van zorgpersoneel op te lossen. Dit is uitermate belangrijk en emerging technologieën maken het mogelijk om de nadruk te gaan verleggen van ‘prevention over curing’, doordat technologie op een laagdrempelige manier bewustzijn kan creeren en in dit geval, gezond gedrag kan stimuleren. Verder zullen we in de komende jaren in snel tempo steden zien groeien en digitaliseren. We zullen slim gebruik moeten maken van bestaande en nieuwe data, voor verbetering van de luchtklimaat, voor verbeterde bereikbaarheid, voor verduurzaming van gebouwen en voor lokale voedselproductie. Zodat we daarmee steden slimmer, schoner, groener en socialer maken.
 

Tags:
2024-02-27 15:13:05