In deze editie van ‘Meet the team’ maken we kennis met Felix Zwart, Director Research & Policy bij de NVP. In dit interview vertelt Felix meer over zijn belangrijke bijdrage aan zowel het inzichtelijk maken van marktontwikkelingen binnen private equity en venture capital als het behartigen van de belangen van de sector. Ook de marktcijfers en hoe cijfers en beleid samenkomen komen aan bod.
Wat houdt je rol bij de NVP precies in?
Mijn werk bij de NVP bestaat uit twee belangrijke onderdelen. Ten eerste ben ik verantwoordelijk voor het onderzoek naar investeringen, verkopen en fondsenwerving binnen private equity en venture capital. Dit betekent dat ik data verzamel, analyseer en rapporteer over hoeveel kapitaal er wordt geïnvesteerd en opgehaald. Deze gegevens zijn van cruciaal belang, omdat ze inzicht geven in marktontwikkelingen en de positie van private equity en venture capital binnen de bredere financiële sector.
Om dit onderzoek goed uit te voeren, werk ik nauw samen met collega’s van Invest Europe en het datateam van PEREP_Analytics. Zij ondersteunen de dataverzameling en helpen bij het structureren de data. Daarnaast fungeer ik als een aanspreekpunt voor onderzoekers, studenten en andere partijen die geïnteresseerd zijn in deze data. Zo zorg ik ervoor dat de NVP altijd beschikt over actuele en betrouwbare marktinformatie.
Het tweede aspect van mijn rol is beleidswerk. Ik verdedig de belangen van de sector op fiscaal, juridisch en toezichtsgebied. Dit betekent dat ik gesprekken voer met instanties zoals de AFM en de Belastingdienst. Een concreet voorbeeld hiervan is het btw-vraagstuk rondom fondsmanagers: zijn zij btw verschuldigd of niet? Of het toezicht vanuit de AIFMD dat de AFM voert. Dit soort kwesties kunnen grote impact hebben op de manier waarop investeerders opereren, en ik draag bij aan het formuleren van beleid dat private equity en venture capital op een gezonde manier ondersteunt.
Welke projecten geven je de meeste voldoening?
Een van de projecten waar ik het meest naar uitkijk, is de publicatie van de nieuwe marktcijfers. Dit is een intensief proces dat al in januari begint. Samen met mijn collega Angela van PEREP_Analytics heb ik gedurende maanden contact gehad met leden en andere partijen om hen te stimuleren ons onderzoek in te vullen. Zonder hun medewerking zouden we geen representatief beeld kunnen schetsen van de sector.
Wanneer de data is verwerkt en we de cijfers kunnen presenteren, is dat altijd een hoogtepunt. Het moment waarop ons persbericht naar buiten gaat en onze voorzitter Annemarie Jorritsma een interview geeft in de krant, voelt als een bekroning op het harde werk. Daarnaast is het leuk om te zien hoe media de resultaten oppikken en hoe de cijfers bijdragen aan het publieke en politieke debat over private equity en venture capital. Dit soort projecten laten echt zien hoe belangrijk data is om impact te maken.
Waarom is het verzamelen van data zo belangrijk voor de sector?
Er zijn veel verschillende databronnen over investeringen, maar de data van de NVP is uniek omdat deze zich specifiek richt op private equity en venture capital. Onze gegevens geven inzicht in fondsenwerving—wie investeert er in de fondsen? Welke beleggers zijn actief in de markt? Dit zijn essentiële vragen waar alleen wij een compleet beeld van kunnen geven.
Bijvoorbeeld, binnen venture capital proberen we al jaren pensioenfondsen te interesseren om meer te beleggen. Dit kunnen we alleen effectief doen als we met data laten zien hoe de huidige markt eruitziet en hoeveel er al wordt belegd. Zonder deze feiten zouden gesprekken met pensioenfondsen en beleidsmakers veel minder impact hebben.
Daarnaast is het belangrijk om de omvang van de sector zichtbaar te maken. Hoeveel bedrijven ontvangen jaarlijks een investering? Hoeveel worden er verkocht? Dit zijn cruciale gegevens die laten zien waarom private equity en venture capital een rol spelen in de Nederlandse economie. Een indrukwekkend cijfer: 750.000 mensen werken in Nederland bij bedrijven die een PE/VC aandeelhouder hebben. In totaal zijn dat bijna 2.400 portefeuillebedrijven. Door deze data te presenteren, kunnen we de maatschappelijke en economische relevantie van private equity en venture capital onderstrepen, waardoor we als NVP een stem hebben in belangrijke beleidsbeslissingen in Den Haag en Brussel.
Welke bijdrage hoop je te leveren aan onze missie: ‘Wij versterken slim kapitaal’?
Mijn werk aan wet- en regelgeving heeft directe impact op hoe private equity en venture capital in Nederland kunnen opereren. Een goed beleid en duidelijke regelgeving zorgen ervoor dat investeerders en fondsbeheerders effectief kunnen werken, wat uiteindelijk leidt tot meer beschikbaar risicokapitaal voor ondernemers.
Door middel van belangenbehartiging, ondersteund door sterke data, kan ik helpen een omgeving te creëren waarin private equity en venture capital optimaal bijdragen aan innovatie, groei en ondernemerschap. Dit is niet alleen belangrijk voor investeerders, maar ook voor de Nederlandse economie als geheel.